Kişisel bakıma önem vermek, hem iyi bir dış görünüş hem de mental olarak iyi hissetmek için oldukça önemlidir. Düzenli olarak yapılan bakımlar ve faydalanılan yardımcı faktörler, bu noktada kişisel bakım için önemli bir yer tutmaktadır. Günlük hayattaki ikili ilişkilerde en ön planda olan uzuvlarımızdan biri şüphesiz ellerimizdir. Bu nedenle bakımlı bir el ve düzgün tırnaklar, iletişim kurulan kişinin bizlere bakışı açısından büyük önem barındırır. İşte jel tırnak, tam da bu noktada hayatımıza dahil olmaktadır.
Daha bakımlı ve dikkat çekici bir tırnak yapısına sahip olmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında bulunan jel tırnaklar, kullanıcıların estetik ve dayanıklılığı bir arada sunmaktadır. Yumuşak yapıda olan bu tırnak yapısına tırnak şeridi adı verilir. Bu tırnak şeritleri tırnakların üzerine konularak UV ışınları ile tırnağa tutturulur ve protez tırnaklara nazaran daha doğal bir görünüm sunar.
Kişinin kendi tırnağının üzerine ince bir yumuşak tabaka üzerine uygulanan şeklinde uygulanan jel tırnak şeridi, biraz bekledikten sonra doğal tırnakla bütünleşir. Jel tırnakların bu yapıları, doğal tırnak görüntüsünün bozulmadan tırnakların daha dikkat çekici ve iyi görünmesini sağlar. Bunun yanında protez tırnaklarda ise doğal görünüm yoktur. Bu durumun oluşmasında en önemli etken, şüphesiz protez tırnağın yapısından kaynaklanmaktadır. Akrilik veya buna benzer maddelerden elde edilen protez tırnaklar, kişinin var olan tırnağa eklenerek yeni bir tırnak şekli verilir. Ancak eklenen bu yeni tırnağın daha kalın ve sert yapısı, tırnakların doğal görünümünü bozar. Bu nedenle jel tırnak uygulaması, protez tırnak uygulamasına göre çok daha doğal ve estetik durmaktadır.
Bunun yanında iki yapay tırnak arasındaki bir fark da dayanıklılık ve kullanım ömrü arasında bulunmaktadır. Jel tırnak uygulaması sırasında, jel tırnak şeridinin yumuşak yapısı, ultraviyole ışık altında sertleştirilmektedir. Böylece jel tırnak, kişinin kendi tırnağına iyi bir şekilde tutunmanın yanında hafif bir esneklik payı da bırakır. Jel tırnakların barındırdığı bu esneklik, darbelere karşı yapay tırnağın kırılma olasılığını düşürmektedir.
Protez tırnaklar ise daha sert ve kalın olduğundan, darbe çarpmalarda kırılma riskini her daim taşırlar.
Jel tırnak ve protez tırnak, kadınlar tarafından oldukça fazla tercih edilen ve farklı özellikleri bulunan tırnaklardır. Bu yapay tırnak uygulamalarının ikisi de var olan tırnakların daha sağlıklı biçimde uzaması için kullanılan yardımcı tırnaklardır. Peki jel tırnak ve protez tırnak nedir?
Jel tırnak, kişi tırnağı üzerine konulan yumuşak yapıdaki jel tırnak şeridinin, ultraviyole ışınlarıyla sertleştirilmesiyle yapılan bir tırnak türüdür. Sertleşen jel tırnak, doğal tırnak üzerine yapışır ve koruyucu bir katman oluşturur. Yumuşak bir yapıda olan bu yapay tırnak çeşitleri her ne kadar sertleşse de esneklik payının bulunması, bu tırnakları bu tırnakları doğal tırnak olarak göstermektedir. Bunun yanında ince yapılı olması ve formunun hafif olması kuruduktan sonra tırnak üzerinde ağırlık oluşmasının önüne geçer. Bu özellikleri de kolay bir kullanım deneyimi sunmaktadır.
Evde kendi başınıza da uygulayabileceğiniz jel tırnakların uygulaması için profesyonel bir destek gerekmez. Gerekli adımlar takip edildiği takdirde kolayca jel tırnak uygulaması yapılabilmektedir. Bunun yanında jel tırnaklar, protez tırnaklara nazaran daha ekonomiktir. Jel tırnaklara sahip olmanız için yapmanız gereken tek şe, yumuşak formda olan jel tırnak şeridini tırnak üzerine koyup UV ışınıyla sertleştirmektir. Ancak protez tırnaklarda belli bir ölçülendirme ve profesyonel uygulama süreçleri gerekmektedir.
Protez tırnaklar ise, jel tırnaklara nazaran daha sert ve kalındır. Tırnak üzerine kalıp şeklinde yerleştirilen protez tırnakların ağır yapısı zamanla eli rahatsız edebilir. Bunun yanında protez tırnakların sert ve kalın olması, tırnakların doğal yapısında olmadığını da belli edebilmektedir. Protez tırnakların sert ve kalın yapılarının tek dezavantajı bunlar da değildir. Doğal tırnağın daha da güçlü bir hale gelmesi için yapılan bu işlem, sert yapılarından ötürü darbelere karşı daha dayanıksızdır. Jel tırnakların formları daha hafif ve ince olduğundan bu gibi sıkıntılarla karşılaşmazken, protez tırnaklar darbelerde kırılma olasılığı taşımaktadır. Bu noktada jel tırnaklara nazaran protez tırnağın önde olduğu tek noktanın, tırnak kayıplarında doğal tırnak yerine kullanılabilme olanağı sağlaması söylenebilir.
Jel tırnaklar, estetik görünüm ve işlevsel kullanım olanaklarını bir arada sunan oldukça yaygın bir yapay tırnak formudur. Jel tırnaklar, tırnak yapısına daha canlı ve dikkat çekici bir görüntü kazandırırken aynı zamanda kişilerin özgüvenlerinin artmasını da sağlar. Bunun ana nedeni, tırnakların görünüşlerinin güzelleşmesidir.
Bunun yanında jel tırnaklar, formlarından ötürü diğer yapay tırnak uygulamalarına göre çok daha doğal görünürler. Jel tırnaklarının yumuşak jel tırnak şeridi, tırnak yüzeyini iyi şekilde kaplar, parlak bir görünüm sunar. Bu özellikler de jel tırnakların daha doğal gözükmesine yardımcı olur. Peki jel tırnak nasıl uygulanır?
Jel tırnak uygulaması yapmak için ilk adım, tırnakları temizlemektir. Eski ojeler varsa bu ojelerin iyi bir şekilde çıkarılması ve sonrasında elleri sabunla iyi bir şekilde yıkanması gerekir. Yıkama sonrasında tırnakları istediğiniz şekilde (kare, oval, badem) törpüleyin. Bu noktada törpü seçiminizi blok törpüden yana kullanmanız, uygulayacağınız jelin tırnağa iyi şekilde yapışmasına yardımcı olacaktır. Jelin uygulanma aşamasına geçmeden önce tırnak bakımıyla ilgili yapmanız gereken son şey ise, kütikülleri kesmeniz veya geri itmenizdir.
Bu adımlar uygulandıktan sonra, yumuşak formda bulunan jel tırnak şeridini tırnağın üzerine koyun ve paket içinden çıkan düzeltici tahta çubuklarla şeridi tam olarak parmağınıza oturtun. Bu aşama sonrasında şeridin tırnağınıza iyi bir şekilde yapışması için Uv bir lambanın altında her biri 45 saniye olacak şekilde 2-3 kez tutun. Bu işlem, yumuşak yapıyı kendi tırnağınıza yapıştıracak ve sağlamlaştıracaktır. Jel tırnağın oluşma sürecinde yapmanız gereken son şey jel, tırnağınızda kuruduktan sonra ince bir törpü yardımıyla tırnak kenarlarınızı şekillendirmenizdir.
Peki, evde uygulaması gayet kolay olan jel tırnak nasıl çıkarılır?
Jel tırnakların çıkarılma işlemi de protez tırnaklardan daha kolaydır. Ohora Jel Tırnak Soyucu/Çıkarıcı ya da Aseton ile bu işlemi kolayca yapabilirsiniz. Jel tırnak seti içerisinden çıkan tahta çubuğu Ohora Jel Tırnak Soyucu/Çıkarıcı ya da Aseton ile ıslattıktan sonra, tırnağınızın kenar kısmından hafif bir baskı uygulayarak tırnak şeritlerini kolayca çıkarabilirsiniz. Bu işlemi uygularken acele etmemeniz ve tahta çubuğu doğal tırnak tabanınızdan mümkün olduğunda uzak tutmaya çalışmanızı tavsiye ederiz. Tırnak şeridi tırnaktan çıktığında tırnak yüzeyinde yapışkan yahut şerit kalıntısı kaldıysa bir törpü yardımıyla bu kalıntıları temizleyin.
Düzenli şekilde tırnak bakımı yapmak, tırnakların şık görünmesinin yanında hijyen açısından da oldukça önemlidir. Bu noktada gelişen teknolojik imkanlar ve hijyen malzemelerinin çeşitlenmesiyle yapay tırnaklar, tırnak bakımında kilit rol oynamaya başlamıştır. Özellikle jel tırnak ve protez tırnak çeşitleri kullanıcılara sadece estetik bir görüntü sunmaz, ayrıca kişilerin yaşam tarzlarına en uygun olan dayanıklı çözümler de sunar.
Bu noktada akla gelen sorularda biri, jel tırnak mı? Protez tırnak mı? Sorusudur. Bu sorunun cevabını birkaç farklı açıdan ele alarak iki yapay tırnak çeşidi arasında karşılaştırma yapacağız.
Sonuç olarak jel tırnaklar hafif yapıları, estetik görünümleri ve fonksiyonellikleriyle ön plana çıkarken, protez tırnaklar genellikle tırnak kayıplarında veya tırnak kırılmalarında kullanıma uygundur.